Hulda af Ven, the Moviestar

Strax utanför Lilla Lökholmen nordost om Ornö i Stockholms skärgård ligger ett vrak som är ett populärt dykmål bland sportdykare. Fartyget som hette Hulda har en annorlunda och spännande historia.

Hulda var en skonert byggd 1895 i Pukavik i Blekinge på beställning av ett partrederi i Skillinge. Hon var 21 m lång och nästan 6 m bred och byggd i ek och furu på kravell. 1927 såldes hon till Falkenberg och ägare blev två skeppare som kallades Damma Gustaf och Bonnas Carl. Fem år senare sålde Dammas Gustaf sin del av fartyget till en annan skeppare i Falkenberg och ytterligare två senare sålde Bonnas Carl sin del, även han till en skeppare i Falkenberg. Samtidigt riggades Hulda om till galeas och hade sedan några år tillbaka även en motor installerad. Efter att 1937 sålts till Halmstad hamnade hon 1945 hos bröderna Nilsson på Ven där hon bland annat fraktade cement och sockerbetor.

1956 slutade Huldas karriär som fraktfartyg då Europafilm köpte henne till en filminspelning. ”Där möllorna gå” med Edvard Person som huvudrollsinnehavare skulle spelas in och några scener utspelades på en båtresa till Holland. Hulda seglades fram och tillbaka på Kielkanalen där hon filmades interiört och exteriört. Filmkritikerna var inte helt nöjda med filmen. En kritiker skrev ”Där möllorna gå är inte mycket till spelfilm utan mest en holländsk turistpropaganda”. En annan kritiker var ännu hårdare med orden ”Däst och seg som en nattstånden julgröt”.

När Huldas medverkan i filmen var klar seglades hon upp till Stockholms skärgård där Europafilms ägare hade sommarställe på Stora Lökholmen. Hon lades mitt emot varvet i Dalarö men efter en kort tid blev hon påseglad. Skadorna var inte värre än att hon kunde repareras och hon seglades ut till Lilla Lökholmen.

Där blev Hulda liggande till hösten 1957 då en svår storm slet av hennes förliga förtöjning vilket gjorde att hon kantrade. Hon blev liggande i halvsjunket tillstånd fram till 1958 då hon medverkade i ytterligare en film. Denna gång “Enslingen i blåsväder”, med Stig Järrel i huvudrollen som enslingen Johannes. I filmen “hittar” två av aktörerna ett fartyg som är på väg att sjunka.

Strax efter att inspelningen var klar sjönk Hulda i en höststorm. Hon lade sig på ca 9 meters djup, 50 m ost om Lilla Lökholmen. Vid dyk på henne idag kan man uppleva ett nästan helt intakt skrov. Även däcket är helt men överbyggnaden är raserad och ligger strax utanför vraket.

Intressanta fakta

För att kunna slutföra inspelningen behövde man även bilder på Hulda seglande. Eftersom det var omöjligt att få Hulda segelbar igen tog man hennes livbåt och byggde om den så att den skulle likna Hulda. Inte heller denna film fick några översvallande recensioner även om de var snällare än den första filmen.